Porter 18/10

Förra lördagen så red jag Porter på stora utebanan. Jag drog fram 4 små studshinder på en sida av ridbanan, lite koner i mitten och ett ensamt litet hinder på andra sidan ridbanan. Min tanke var styrke/gymnastikhoppning!

Jag började med att skritta fram och sedan skritta över studshindren på lång tygel för att Porter skulle få lyfta lite på benen och faktiskt tänka på var han sätter fötterna. Han kan inte gå jättefort när han måste kliva över relativt höga bommar, de låg kanske på 40 cm ändå. Första gången rev han ner 2 bommar så jag fick hoppa av och ställa upp det igen. Men sen rev han inget mer! Man lär sig av sina misstag! ;)
 
Sen travade jag fram och så tränade vi på att travhoppa det ensamma hindret utan att han skulle öka tempot innan och utan att fatta galopp efter. Det var tråkigt tyckte Porter som ville springa fort! Så jag valde att trava mot hindret flera gånger för att sedan göra en volt precis innan så att han skulle lugna ner sig. Det funkade bra och sen kunde vi skutta över hindret som jag ville!
Sen avancerade vi övningen ytterligare genom att skritthoppa hindret. Det gick utmärkt och är rätt så ordentligt med styrketräning. Efter lite skritthopp så tog vi en minipaus och gjorde lite fram-/bakdelsvändningar och ryggningar innan vi gav oss på studsen.
 
Studshoppningen gick faktiskt över förväntan och vi kunde hålla en jämn, kort galopp innan studsen och kunde ha samma jämna takt över hindren! 
 
Porter var jätteduktig och efteråt så stretchade jag honom. (som jag har börjat göra på honom när jag ridit efter att Ylva lärt mig hur man kan göra ;D ) Min tanke är att han kanske kan utveckla bättre gångarter med längre steg om han får lite "längre" och mjukare muskulatur. :) Med tanke på muskelinflammationen han hade för något år sedan i korset/länden så är det kanske nyttigt att hålla de musklerna mjuka och fräscha också. :) 
 
/Evelina
 
 

Porter 11/10

Nu har jag glömt att skriva igen på ett tag hehe.. Jag fick frågan för ett tag sedan om jag ville rida Porter på antingen fredagar eller lördagar utöver lektionstid för att bygga upp lite styrka i rätt muskler på honom bland annat. Självklart sa jag ja så nu rider jag oftast Porter på lördagar också! :) Superkul!
 
Så, för 2 veckor sedan ungefär så följde Linnéa med och fotade lite när vi red dressyr på utebanan! Tänkte beskriva passet lite med både bilder och text och förklara lite hur jag tänker när jag rider.
 
Först skrittar jag fram på lång tygel bara runt fyrkantsspåret innan jag börjar göra lite kravlösa fram- och bakdelsvändningar. Med kravlösa så menar jag verkligen att jag gör dom på lång tygel och använder mest sits och skänklar för att flytta framdel/bakdel. Mest för att känna att hästen lyssnar för sits/skänkel och att man känner att man kan styra både framdelen och bakdelen för sig.
Eftersom börjar jag korta tyglarna och rida serpentinbågar. Först ganska stora och sedan mindre och mindre. Ofta brukar jag flytta in bakdelen innanför spåret i serpentinbågarna och när man sen ska ställa om till nästa båge flyttar jag över bakdelen till andra sidan först innan jag ställer om hästen i nacken. Det fungerar jättebra på Porter då han annars lätt tappar balansen och skjuter ut bogen när man tvärt byter varv.
Ibland brukar jag göra lite ryggningar här och där när jag rider fram också.
 
 
Sen när jag börjar trava så försöker jag först hitta en ganska mellanlåg/lång form. På Porter tycker jag att formen på bilden nedan är ganska bra att börja med. Då går han balanserat samtidigt som han inte blir alltför framtung. Han får inte heller rinna iväg i traven utan han måste gå i ett lagom tempo.
 
 
När jag känner att han känns lugn och stadig så börjar jag göra lite övergångar mellan skritt och trav. Övergången från skritt upp till trav vill jag ska vara snabb. Alltså ska hästen inte "flängskritta" upp i trav utan som "studsa" in i traven. Haha, jättesvårt att förklara.. :P
Sen tar jag en galopp i varje varv innan jag låter mig själv och hästen pusta lite på lång tygel en stund.
 
 
Efter det så börjar jag plocka upp honom i formen lite mer. Jag brukar börja med trav då, för att hitta lite driv i bakbenen. Sen kör jag samma jobb som jag gjorde i början i skritt: serpentinbågar, flytta fram-/bakdelen innanför spåret och så vidare. När jag känner att Porter hittat en stadig takt så brukar jag även göra framdelsvändningar och bakdelsvändningar i trav. Det blir ju inga riktiga fram-/bakdelsvändningar men det blir en liten förhållning där han ändå måste hålla samma takt och trampa under sig på stället, typ lite mini-passage haha.
 
 
 
 
Det här är iallafall lite av bilderna Linnéa fotade på oss! :) Porter var lite spänd i början av passet med var jättefin i slutet. :) Emmeli var förbi när jag red och konstaterade att han har börjat bygga upp riktigt bra med muskler på ovansidan av halsen (kolla bara bilderna!) och underhalsen börjar försvinna!! Wihoo!
 
/Evelina

Smakprov!

I lördags fotade Linnéa mig och Porter både när vi red dressyr på banan och lite i skogskanten! Här kommer ett smakprov tills vidare :)
 
/Evelina
 
 

RSS 2.0